Spre deosebire de dinții frontali, molarii definitivi apar în spatele dentiției de lapte fără să cadă vreun alt dinte. Din acest motiv, foarte mulți părinți sunt surprinși de apariția molarilor de 6 ani, sau conștientizează existența lor atunci când apare o carie dureroasă. 

În mod normal, începând cu vârsta de 6 ani începe erupția dinților permanenți. În zona frontală, incisivii de lapte încep să se miște, să cadă și să facă loc incisivilor permanenți.

 

Cariile pe molarii permanenți sunt mai dificil de observat din mai multe motive: 

  • Sunt localizați în zona posterioară a cavității bucale – acolo unde vizibilitatea este deficitară
  • Suprafața de mestecat (fața ocluzală) are un relief mult mai bine reprezentat – șanțuri și fosete mult mai adânci comparativ cu dinții de lapte. Aceste șanțuri și fosete sunt locuri ideale pentru bacterii – fiind mai adânci și greu accesibile pentru copil, zonele aceste nu sunt igienizate corect, iar acest lucru duce rapid la apariția cariilor dentare.
  • Cariile din dinții permanenți sunt mai greu de observat în fazele incipiente. Sensibilitatea la dulce și rece, și disconfortul vor apărea doar atunci când caria ajunge în zonele mai profunde ale dintelui, în faze avansate.

 

 

Datorită acestor factori, controalele stomatologice regulate sunt esențiale pentru depistarea precoce a cariilor. Dentiștii pot examina și identifica zonele potențiale de carie, ba chiar au experiență clinică pentru a detecta cariile în stadiile incipiente, chiar și atunci când acestea nu pot fi ușor vizibile cu ochiul liber. 

Este bine-cunoscut faptul că este mult mai simplu și nedureros să previi decât să tratezi. Cel mai simplu și nedureros tratament preventiv care asigură o sănătate orală excelentă pentru o perioadă lungă de timp este sigilarea dentară. 

Potrivit Centrului Național de Statistică a Sănătății din SUA, prevalența cariilor dentare crește odată cu vârsta, de la 21% (6-11 ani) la 67% la adolescenți (16-19 ani), cu 90% din leziunile carioase găsite în suprafețele ocluzale ale molarilor.

Sigilarea dentară este recomandată în special pentru dinții permanenți, și poate fi efectuată de obicei la copiii și adolescenții care au dinți permanenți sănătoși si integri, imediat ce aceștia au erupt complet. 

   

Procedura de sigilare dentară este destul de simplă și nedureroasă 

Dentistul inspectează si curăță suprafața dintelui. Apoi aplică un gel acid care ajută la crearea unei suprafețe rugoase pentru a adera sigiliul. După ce gelul este clătit, dintele este izolat și uscat cu ajutorul unor rulouri sau comprese. Se aplică un strat subțire de material sigilant pe suprafața dintelui și, în unele cazuri (în funcție de materialul ales), se fixează cu ajutorul unei lumini speciale care îl întărește rapid.

Sigiliul dentar formează o barieră protectoare pe suprafața dintelui, umplând fisurile și gropițele în care bacteriile și resturile alimentare pot să se acumuleze și să cauzeze carii. Această sigilare ajută la prevenirea apariției cariilor și menține dinții sănătoși pe termen lung.

Este important să înțelegem că sigilarea dentară nu înlocuiește o igienă orală adecvată. Este necesar să se continue efectuarea periajul dentar regulat, utilizarea aței dentare și vizitele regulate la dentist pentru a menține o igienă orală sănătoasă.

De-a lungul timpului, sigiliul dentar poate să se uzeze sau să se desprindă. Acest fapt se datorează forțelor masticatorii, obiceiurilor vicioase (interpunerea unor obiecte dure intre dinți) sau bruxismului. Daca sigiliul se deteriorează, el poate fi reparat sau înlocuit pentru a-si păstra eficacitatea.